Monday, September 8, 2014

Fuhh... dengan semangat yang berkobar2 nak turunkan berat badan kak merrie buatlah strawberry smoothies ni utk ganti menu makan malam.. tak mow makan nasik di malam hari... gittewww katanye.. bukan susah pun buat smoothies ni.. lagi senang dari kacang goreng.. kacang goreng nak kena letak minyak.. panaskan kuali.. pastu baru masukkan kacang.. dah goreng tak leh lelama pulak kang hangus dahhh pahit pulok... smoothis ni tak yah risau pahit.. manis jek.. mcm kak merrie gittewww.. auwww...

Pic en. Gugel

Resepi Strawberry Smoothies sedap , lazat, berkhasiat gittewww..

Bahan2:

Ais
Susu rendah lemak
Strawberry / mango / bluberry
CHINCH SHAKE VANILLA SHAKLEE



Bahan2 nak buat strawberry smoothies

Cara2 nak buat smoothies:


1. Masukkan ais


2. Masukkan susu rendah lemak. Kalau nak masukkan
Susu segar/fullcream nnt tak jadi diet pulok.. so
Better pakai susu rendah lemak.
3. Masukkan strawberry / mango / bluberry

4. Masukkan 2 skoop CINCH SHAKE VANILLA SHAKLEE
5. Blend guna 'shake n' take'
senang gillerr weiiii...

6. Siap! Leh terus minum..
Freshhhh..
Amacam? Senang jekkk.. tak yah ajar dah taw kot.. ehehehe.. jom try.. best!
Sedap, kenyang, berkhasiat, sihat tawww... nak lagi best letak yogurt.. tp kt rumah kak merrie takde yogurt.. lupe nak beli uhuks..

Kalau nak order CINCH SHAKE VANILLA leh contact kak merrie terus 012-3995850.. kalau nak beli blender 'shake n' take' tu pun leh bgtau kat kak merrie terus ye... daaaaa.....

Friday, May 11, 2012


jalan-jalan cari makan.. aku mmg suka makan dan suka cari makan.. aku jeles pada orang yg banyak makan tapi tetap maintain kurus.. huh.. aku makan sikit je badan terus naik.. haiyak...

burger bakar... masih baru dan hot kat KL ni.. nak nak Burger Bakar Kaw Kaw kat seksyen 2 Wangsa Maju.. haiyooo mau makan wajib beratur panjang2 dan tunggu 1-2 jam baru dapat makan itu burger.. aku tak sanggup nak beratur sebab aku jenis tak sabar uhuks... depa kena tukaq strategi lah aku rase.. sebab ramai pelanggan tapi service lambat... haisy...

burger bakar yang aku try ni kat wangsa maju jugak tapi kedai lain.. nama kedai - Burger Deel hik hik macam begedil yang ade kentang + daging tu.. ni lawak ke betul2? ok ok betul tak tipu name kedai Burger Deel... buat masa sekarang ni tak perlu beratur untuk makan burger.. haaa kan best tu... isi dalam burger ade epal dan boleh pilih nak mangga pun ade.. oh daging pun ade mcm2 danging.. nak lamb ade.. nak ostrich pun ade.. ayam.. daging.. rusa..

ok lah.. kalau rajin leh try..daaaa

Friday, April 20, 2012

20 April 2012
hah? hari ni umur aku genap 30 tahun??? ok aku nak hadiah pelancongan ke german! boleh gitew???
:p

berangan mahu ke german
tunaikanlah permintaan hatiku ini.. sekian. daaaaaaaaaaaaaa............

Thursday, April 19, 2012

sebelum ni aku agak teruja mahu ke jogja kerana teringin untuk mendaki candi borobudur yang merupakan salah satu keajaiban didunia. dan akhirnya aku sampai jugak di jogja... yahuuu.. perjalanan bermula dari solo ke demak ke semarang dan akhirnya ke jogjakarta.

inilah wajah2 bosan menunggu orang lain yang sedang galak bershopping..keh keh keh..

solo
kat solo aku tak berjalan banyak tempat. setakat jalan2 di pasar besar solo atau orang panggil pasar kelewer kalau tak silap aku. aku tak beli ape pun sebab kebanyakkannya jual barang yang sama iaitu batik. dari kain batik ke baju batik ke seluar batik segala-galanyalah batik. aku tak berapa minat pada batik <--- sebenarnya tak bawak banyak duit kah kah kah.

wajah-wajah kesayangan hamba yang begitu teruja menaiki becak.. LOL

demak
perjalanan dari solo ke destinasi seterusnya dengan menaiki bas. sebelum sampai ke demak singgah dulu di jepara tempat pembuatan perabot kayu jati. alaa kalau kat malaysia tokey2 jati tu amek perabot kat jepara lah. memang murah. aku cume mampu beli candle holder je..keh keh.. solid jati okeh..

sebelum betul2 sampai di demak singgah dulu si masjid menara kudus. perjalanan nak ke masjid menara kudus ni memang tak sah kalau tak naik beca sebab tu muka aku agak teruja wakakaka... pemandu beca siap merempit tuuuuu... nasib baik tak willy! hehehehe syok! kiranya beca tu sebahagian daripada aktiviti pelancongan di desa kudus. minta ampun sebab aku takde pic di masjid menara kudus. sebabnya nnt aku citerrr last sekali.

jalan-jalan di sekitar desa kudus
perjalanan di teruskan hingga ke demak. demak terkenal dengan masjid agung demak yang merupakan salah satu masjid tertua di indonesia. masjid ni merupakan tempat para ulama' (wali) menyebarkan agama Islam. sebab tu demak terkenal dengan gelaran walisongo. oh! mak cakap arwah moyang aku berasal dari demak. so aku kembali ke tempat asal keturunan aku. yeah!!! tapi sayangnya aku tak kenal sedara mara yang masih ada di demak.


yogyakarta
ejaan je yogyakarta tapi sebutan lebih kepada jogjakarta. okeh aku teruja mahu ke istana keraton dan candi borobudur! akhirnya sampai juga! penat woo perjalanan naik bas dari solo ke jogja tapi aku enjoy sebab dapat tengok pemandangan baru <--- sebenarnya aku banyak tido masa kat dlm bas hohohoho...

jogjakarta!

banyak lagi gambar2 sepanjang perjalanan aku dari solo ke jogja tapi masalahnya aku sudah kehilangan softcopy semua pic tu huaaaaa.. yg ade ni pic dari handphone aku. ni je yg dapat aku simpan. tapi aku akan berusaha nak cari pic2 tu semua!

Perjalanan kami dengan bas dari Solo-Jepara-Demak-Semarang-Yogyakarta

oklah dah penat. sekian. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Wednesday, April 18, 2012

nama budak kenit ni adik nitt road runner. tapi aku panggil nitt kadang2 panggil adik hihu... budak ni aku jumpa kat gerai burger 'road runner' kat ampang campuran. gerai tu milik laki aku punye kawan. mula2 memang aku ade terasa nak bela kuceng dan aku teringin nak bela kuceng kaler itam putih pakai tuxedo dan berstokin.. hihihi bleh bayangkan tak? dah try usha2 kot2 la jumpa kritiria kuceng yang aku idamkan. tapi tak jumpa. pas tu kat opis aku ni ade sekor ibu kuceng sedang bunting so ingat bila dah beranak aku nak amek anak dia sekor. tapi macam kesian pulak sebab dia ade ibu. nanti kang mak dia cari pulak anak dia. huhuhu

aku siap dah beli biskut cap IAMS standby kalau2 aku terjumpa kuceng so tak payah menggagau cari makanan kuceng.

hari ahad 15/4/2012 aku ngan laki aku konon2 nak try makan burger bakar kaw kaw yang femes tu kat section 2 wangsa maju. sampai2 sane tengok perghhhhh.. punya lah ramai yang beratur tunggu giliran. ade yang cakap order pukul 7 malam dapat burger kul 10 malam... bersawang tunggu. so tak jadi dan last2 makan burger road runner je laaa.. time tu aku nampak ade 2 orang budak tahfiz ni tengah pegang anak kuceng. dalam hati confirm budak ni nak buang kuceng ni. tengok2 betul. dia tinggalkan kuceng ni kat kedai mamak.

kat area situ banyak kuceng besar2. taiko la kiranya. aku perati jek. kuceng2 taiko ni dia buli budak kecik ni. pastu laki aku amek bagi kat aku. laki aku suruh aku amek bawak balik. ahaks. time tu bukan maen baik lagi budak ni. senyap jek. aku peluk bukan main sedap dia tido.

kesian pulak tengok budak ni sebatang kara. tak de mak. tak de adik beradik. so aku bayangkan kalau dia tinggal sekor2 kat situ pastu kena buli ngan budak2 taiko tu. huhuhu kesian. aku pun amek bawak balik. sampai2 rumah terus aku masak air panas pastu mandikan dia bagi dia makan.

tapi dia ni suka memekak la pulak. bising je keje nye. bingit telinga hahaha. aku suruh dia tido dalam bilik air. senang kalau berak nak cuci. tapi masalahnye bile dah masuk bilik air mulut dia tak reti nak senyap. bising je. kalau lepaskan kang dia berak kencing merata ahhh tak sanggup aku nak cuci. biar je dia duduk dlm bilik air. letak kain tempat dia tido + makanan + air.

dia ni manjenye yang amat. suka kena dukung. umor baru sebulan kot. tak pe tunggu dia besar sikit senyap la mulut dia dan lagi senang nak jaga. tak yah duduk dlm bilik air lagi.

hehehe ok lah daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................
koniko takikomi gohan maksudnye nasi bersama cendawan. senang je cara nye. cendawan ni dimasak ikut cara jepun. senang + mudah + berkhasiat = sedap. hehehe saje jek aku dah malas nak masak masakan melayu. so sekarang ni kat rumah aku cume ade beras jepun beras jasmin ke beras cap cap cappp cap rambutan pun takde. konon2 nak diet la noks. sebab beras jepun ni makan sikit je dah kenyang. kalau makan beras mesia keje nak menambah nasik je la aku. 

ok lah... mood malas nak menaip panjang2... daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
kenape? tak percaya ye? betul laaa.. ini benar2 kejadian punye home made.. tarak tipu punya.. sebenarnye tak susah pun buat sushi ni cume... cume ia agak renyah sikit laaa.. sbb benda kecik2 kan..? nak isi pastu nak gulung2 pastu nak potong... tapi tak da hal.. memandangkan aku memang suka bangat sama sushi so better aku buat sendiri kat rumah.. kalau beli kat jusco pun sebiji dah singgit.. beli 5 dah 5 hengget.. kalau beli nasi berlauk siap dapat ayam lagik.. wakakkaa .. ye la lagipun bahan2 untuk buat sushi ni pun agak mahal .. beras jepun pun mahal..

oklah.. malas nak taip panjang2.. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................

Friday, April 13, 2012


Oh! aku sudah jatuh chenta sama ini pumps... dan kebetulan aku belum ade platform pumps ngeh ngeh ngeh... berangan sudahhhh... :p

pic source : http://www.newclstyle.com/Christian-Louboutin-Pumps/Christian-Louboutin-Platform-Pumps-Rouge_534.htm

Thursday, April 12, 2012

mee~ka~ti
mee~ka~ti atau dalam bahasa melayunya mihun bersos santan. aku beli buku resepi masakan Thai mase jalan2 kat Bengkok atau dalam bahasa omputeh The Curve hik hik hik... tapi resepi yg aku buat ni resepi aku sendiri tapi base ingredient ikut mcm dalam buku resipi ni.. sebab? sebab tak cukup bahan then aku belasah ape yang ade kat dapur rumah aku jek kah kah kah... tp still sedap okeh..

resepi aku macam ni...senang jer tak susah pun...

bahan2 untuk mihun:
mihun (1/2 paket)
santan (1/2 kotak)
sos cili/sos tomato (3 sudu)
daun kucai
taugeh

bahan2 untuk kuah:
santan (1 kotak)
udang kering (udang geragau) (2 sudu) (ditumbuk)
bawang merah (ditumbuk)
serbuk cili (1 sudu)
garam (secukup rasa)
cili (dicincang) sape suka pedas letak lah cili byk2... :p
soy sauce (1 sudu teh)
limau purut
gula
bawang goreng
telur rebus

cara2 untuk goreng mihun:
1. rendam mihun dalam air panas sampai 1/2 empuk. kalau empuk sangat nanti mase goreng mihun jadi hancur.
2. panas kan santan dalam kuali sampai mendidih. pastikan sentiasa kacau santan tu sebab kalau tak kacau nanti santan pecah minyak dan tak sedap.
3. masukkan sos cili/sos tomato dalam santan yang mendidih tadi. pastu masukkan mihun tadi. masukkan daun kucai dan taugeh.
4. goreng sampai santan kering.
5. alihkan.

cara2 untuk buat kuah:
1. panaskan santan dalam kuali sampai mendidih.
2. campurkan bawang + cili + serbuk cili + udang kering + soy sauce. pastu masukkan dalam santan yang mendidih tadi.
3. masukkan garam + gula + perahan air limau purut sesedap rasa.
4. masak sampai mendidih.
5. siap!

tuang atas mihun pastu taburkan bawang goreng dan letak telur rebus.. sedappp.. tapi awas pada yang tak tahan pada santan.. takut ter cirrittt pulak..hehehe.. perut aku ok jerrr.. hehhee

p/s: minta ampun ye sbb resipi tak berapa nak complete sbb aku pakai campak2 je time masak ni... ikut sedap aku je nak bubuh ape.. dan ikut lidah.. rase.. agak2 kurang tambah ni sikit tambah tu sikit... :p

menu makan malam yang mudah dan ringkas. sekian terima kasih. ngeeee~~~
 
Copyright (c) 2010 Marea Zada. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.