Friday, April 20, 2012

20 April 2012
hah? hari ni umur aku genap 30 tahun??? ok aku nak hadiah pelancongan ke german! boleh gitew???
:p

berangan mahu ke german
tunaikanlah permintaan hatiku ini.. sekian. daaaaaaaaaaaaaa............

Thursday, April 19, 2012

sebelum ni aku agak teruja mahu ke jogja kerana teringin untuk mendaki candi borobudur yang merupakan salah satu keajaiban didunia. dan akhirnya aku sampai jugak di jogja... yahuuu.. perjalanan bermula dari solo ke demak ke semarang dan akhirnya ke jogjakarta.

inilah wajah2 bosan menunggu orang lain yang sedang galak bershopping..keh keh keh..

solo
kat solo aku tak berjalan banyak tempat. setakat jalan2 di pasar besar solo atau orang panggil pasar kelewer kalau tak silap aku. aku tak beli ape pun sebab kebanyakkannya jual barang yang sama iaitu batik. dari kain batik ke baju batik ke seluar batik segala-galanyalah batik. aku tak berapa minat pada batik <--- sebenarnya tak bawak banyak duit kah kah kah.

wajah-wajah kesayangan hamba yang begitu teruja menaiki becak.. LOL

demak
perjalanan dari solo ke destinasi seterusnya dengan menaiki bas. sebelum sampai ke demak singgah dulu di jepara tempat pembuatan perabot kayu jati. alaa kalau kat malaysia tokey2 jati tu amek perabot kat jepara lah. memang murah. aku cume mampu beli candle holder je..keh keh.. solid jati okeh..

sebelum betul2 sampai di demak singgah dulu si masjid menara kudus. perjalanan nak ke masjid menara kudus ni memang tak sah kalau tak naik beca sebab tu muka aku agak teruja wakakaka... pemandu beca siap merempit tuuuuu... nasib baik tak willy! hehehehe syok! kiranya beca tu sebahagian daripada aktiviti pelancongan di desa kudus. minta ampun sebab aku takde pic di masjid menara kudus. sebabnya nnt aku citerrr last sekali.

jalan-jalan di sekitar desa kudus
perjalanan di teruskan hingga ke demak. demak terkenal dengan masjid agung demak yang merupakan salah satu masjid tertua di indonesia. masjid ni merupakan tempat para ulama' (wali) menyebarkan agama Islam. sebab tu demak terkenal dengan gelaran walisongo. oh! mak cakap arwah moyang aku berasal dari demak. so aku kembali ke tempat asal keturunan aku. yeah!!! tapi sayangnya aku tak kenal sedara mara yang masih ada di demak.


yogyakarta
ejaan je yogyakarta tapi sebutan lebih kepada jogjakarta. okeh aku teruja mahu ke istana keraton dan candi borobudur! akhirnya sampai juga! penat woo perjalanan naik bas dari solo ke jogja tapi aku enjoy sebab dapat tengok pemandangan baru <--- sebenarnya aku banyak tido masa kat dlm bas hohohoho...

jogjakarta!

banyak lagi gambar2 sepanjang perjalanan aku dari solo ke jogja tapi masalahnya aku sudah kehilangan softcopy semua pic tu huaaaaa.. yg ade ni pic dari handphone aku. ni je yg dapat aku simpan. tapi aku akan berusaha nak cari pic2 tu semua!

Perjalanan kami dengan bas dari Solo-Jepara-Demak-Semarang-Yogyakarta

oklah dah penat. sekian. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Wednesday, April 18, 2012

nama budak kenit ni adik nitt road runner. tapi aku panggil nitt kadang2 panggil adik hihu... budak ni aku jumpa kat gerai burger 'road runner' kat ampang campuran. gerai tu milik laki aku punye kawan. mula2 memang aku ade terasa nak bela kuceng dan aku teringin nak bela kuceng kaler itam putih pakai tuxedo dan berstokin.. hihihi bleh bayangkan tak? dah try usha2 kot2 la jumpa kritiria kuceng yang aku idamkan. tapi tak jumpa. pas tu kat opis aku ni ade sekor ibu kuceng sedang bunting so ingat bila dah beranak aku nak amek anak dia sekor. tapi macam kesian pulak sebab dia ade ibu. nanti kang mak dia cari pulak anak dia. huhuhu

aku siap dah beli biskut cap IAMS standby kalau2 aku terjumpa kuceng so tak payah menggagau cari makanan kuceng.

hari ahad 15/4/2012 aku ngan laki aku konon2 nak try makan burger bakar kaw kaw yang femes tu kat section 2 wangsa maju. sampai2 sane tengok perghhhhh.. punya lah ramai yang beratur tunggu giliran. ade yang cakap order pukul 7 malam dapat burger kul 10 malam... bersawang tunggu. so tak jadi dan last2 makan burger road runner je laaa.. time tu aku nampak ade 2 orang budak tahfiz ni tengah pegang anak kuceng. dalam hati confirm budak ni nak buang kuceng ni. tengok2 betul. dia tinggalkan kuceng ni kat kedai mamak.

kat area situ banyak kuceng besar2. taiko la kiranya. aku perati jek. kuceng2 taiko ni dia buli budak kecik ni. pastu laki aku amek bagi kat aku. laki aku suruh aku amek bawak balik. ahaks. time tu bukan maen baik lagi budak ni. senyap jek. aku peluk bukan main sedap dia tido.

kesian pulak tengok budak ni sebatang kara. tak de mak. tak de adik beradik. so aku bayangkan kalau dia tinggal sekor2 kat situ pastu kena buli ngan budak2 taiko tu. huhuhu kesian. aku pun amek bawak balik. sampai2 rumah terus aku masak air panas pastu mandikan dia bagi dia makan.

tapi dia ni suka memekak la pulak. bising je keje nye. bingit telinga hahaha. aku suruh dia tido dalam bilik air. senang kalau berak nak cuci. tapi masalahnye bile dah masuk bilik air mulut dia tak reti nak senyap. bising je. kalau lepaskan kang dia berak kencing merata ahhh tak sanggup aku nak cuci. biar je dia duduk dlm bilik air. letak kain tempat dia tido + makanan + air.

dia ni manjenye yang amat. suka kena dukung. umor baru sebulan kot. tak pe tunggu dia besar sikit senyap la mulut dia dan lagi senang nak jaga. tak yah duduk dlm bilik air lagi.

hehehe ok lah daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................
koniko takikomi gohan maksudnye nasi bersama cendawan. senang je cara nye. cendawan ni dimasak ikut cara jepun. senang + mudah + berkhasiat = sedap. hehehe saje jek aku dah malas nak masak masakan melayu. so sekarang ni kat rumah aku cume ade beras jepun beras jasmin ke beras cap cap cappp cap rambutan pun takde. konon2 nak diet la noks. sebab beras jepun ni makan sikit je dah kenyang. kalau makan beras mesia keje nak menambah nasik je la aku. 

ok lah... mood malas nak menaip panjang2... daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
kenape? tak percaya ye? betul laaa.. ini benar2 kejadian punye home made.. tarak tipu punya.. sebenarnye tak susah pun buat sushi ni cume... cume ia agak renyah sikit laaa.. sbb benda kecik2 kan..? nak isi pastu nak gulung2 pastu nak potong... tapi tak da hal.. memandangkan aku memang suka bangat sama sushi so better aku buat sendiri kat rumah.. kalau beli kat jusco pun sebiji dah singgit.. beli 5 dah 5 hengget.. kalau beli nasi berlauk siap dapat ayam lagik.. wakakkaa .. ye la lagipun bahan2 untuk buat sushi ni pun agak mahal .. beras jepun pun mahal..

oklah.. malas nak taip panjang2.. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................

Friday, April 13, 2012


Oh! aku sudah jatuh chenta sama ini pumps... dan kebetulan aku belum ade platform pumps ngeh ngeh ngeh... berangan sudahhhh... :p

pic source : http://www.newclstyle.com/Christian-Louboutin-Pumps/Christian-Louboutin-Platform-Pumps-Rouge_534.htm

Thursday, April 12, 2012

mee~ka~ti
mee~ka~ti atau dalam bahasa melayunya mihun bersos santan. aku beli buku resepi masakan Thai mase jalan2 kat Bengkok atau dalam bahasa omputeh The Curve hik hik hik... tapi resepi yg aku buat ni resepi aku sendiri tapi base ingredient ikut mcm dalam buku resipi ni.. sebab? sebab tak cukup bahan then aku belasah ape yang ade kat dapur rumah aku jek kah kah kah... tp still sedap okeh..

resepi aku macam ni...senang jer tak susah pun...

bahan2 untuk mihun:
mihun (1/2 paket)
santan (1/2 kotak)
sos cili/sos tomato (3 sudu)
daun kucai
taugeh

bahan2 untuk kuah:
santan (1 kotak)
udang kering (udang geragau) (2 sudu) (ditumbuk)
bawang merah (ditumbuk)
serbuk cili (1 sudu)
garam (secukup rasa)
cili (dicincang) sape suka pedas letak lah cili byk2... :p
soy sauce (1 sudu teh)
limau purut
gula
bawang goreng
telur rebus

cara2 untuk goreng mihun:
1. rendam mihun dalam air panas sampai 1/2 empuk. kalau empuk sangat nanti mase goreng mihun jadi hancur.
2. panas kan santan dalam kuali sampai mendidih. pastikan sentiasa kacau santan tu sebab kalau tak kacau nanti santan pecah minyak dan tak sedap.
3. masukkan sos cili/sos tomato dalam santan yang mendidih tadi. pastu masukkan mihun tadi. masukkan daun kucai dan taugeh.
4. goreng sampai santan kering.
5. alihkan.

cara2 untuk buat kuah:
1. panaskan santan dalam kuali sampai mendidih.
2. campurkan bawang + cili + serbuk cili + udang kering + soy sauce. pastu masukkan dalam santan yang mendidih tadi.
3. masukkan garam + gula + perahan air limau purut sesedap rasa.
4. masak sampai mendidih.
5. siap!

tuang atas mihun pastu taburkan bawang goreng dan letak telur rebus.. sedappp.. tapi awas pada yang tak tahan pada santan.. takut ter cirrittt pulak..hehehe.. perut aku ok jerrr.. hehhee

p/s: minta ampun ye sbb resipi tak berapa nak complete sbb aku pakai campak2 je time masak ni... ikut sedap aku je nak bubuh ape.. dan ikut lidah.. rase.. agak2 kurang tambah ni sikit tambah tu sikit... :p

menu makan malam yang mudah dan ringkas. sekian terima kasih. ngeeee~~~

Monday, April 9, 2012

honeymoon kitaorang yang ke DUA cuma lepak kat cameron highlands je.. kebetulan time cuti dan tak tau nak g mane.. oh kebetulan laki aku punye kawan punye adik kawen kat tapah.. orang dah jemput so kena la hadir.. alang2 g sane takkan nak datang makan je ye tak? dah la jauh.. tu yang singgah cameron pas tu esoknya baru turun g makan nasik kenduri.. 

ladang teh kat BOH plantation

aktiviti wajib kami kalau singgah mane2 mesti nak makan2 ahahahha

minum petang kat smoke house... terasa macam diri ni orang inggeris gitewww.. :p

singgah makan kat hotel equatorial.. memang berbaloi-baloi.. sedap...

lain kali kalau kitaorang terasa nak sejuk2 kan badan kitaorang nak g lepak cameron lagi lah.. syok gak lepak sane.. hehhhehe...

Friday, April 6, 2012

Thursday, April 5, 2012

Bila dengar lagu Laskar Pelangi yang dinyanyikan oleh Nidji tiba-tiba aku teringat cerita Laskar Pelangi dan Sang Pemimpi..aku dah pernah tengok citer ni tahun lepas kat Astro.. memang layan.. bagi aku kisah laskar pelangi sungguh unik dan memberi kesan mendalam terhadap pendidikan. sedih pun ada bila mengenangkan nasib kanak2 bijak yang tak mampu meneruskan pelajaran kerana kemiskinan dan sanggup berkorban demi adik2. Aku tergerak untuk meng'google siapakah penulis sebenar naskah Laskar Pelangi ni.. baru sekarang aku kenal siapa itu Andrea Hirata yang merupakan menulis novel hebat di Indonesia. aku cuba cari novel Laskar Pelangi dan ternyata ade sambungan kepada Laskar Pelangi iaitu Sang Pemimpi, Edensor dan Mimipi-mimpi Lintang. Mane aku nak cari semua novel Andrea Hirata kat sini? aku try Kinokuniya online dan MPH online. ADA! aku teruja! tapi Edendor kehabisan stok. aku frust kejap. aku try lagi search indonesia+bookstore+online. ADA! 1 set keempat2 novel tu tapi.... tapi dia tak deliver ke Malaysia pulak...


koleksi novel Andrrea Hirata

tiba-tiba aku terklik blog pustaka iman .. oh ADA!..ok aku teruja dan nak g order online... yahuuuu!!!

oh aku terbaca sinopsis novel terbaru Andrea Hirata bertajuk Sebelas Patriot dan ade tertulis nama Ikal.. emm adakah ini juga sambungan kepada Laskar Pelangi? aku mahu order yang ini juga... ngeee~~~

naskah terbaru Andrea Hirata

aku pun google Belitung nak tahu dimana lokasi sebenar dan apa yang menarik kat Belitung sehinggakan Belitung menjadi tempat pelancongan. dan ternyata Belitung sangat2 cantik.. aku teruja mahu ke sana!

Negeri Laskar Pelangi
credit pic : https://untung09.wordpress.com/2010/08/29/trip-ke-negeri-laskar-pelangi/
tengoklah air laut yang jernih.. waaaaaahhhhhh... aku mahu ke Belitung! opss tunggu tiket tambang murah airasia ke Jakarta. dari jakarta kena naik flight untuk ke Belitung dan ambik mase lebih kurang 45-55 minit untuk sampai... mula simpan duit!! sekian :p

Tuesday, April 3, 2012

disebabkan masih didalam mood nak g jalan meh aku share pic mase g honeymoon kat Golden Palm Resort & Spa, Sepang Gold Coast.. tempat memang tip top very the keleesssss gitew.. tapi area sepang ni bukan ade tempat nak g shopping.. so kepada sesapa yang ade niat untuk tujuan membeli belah harap maaf la ye.. kalau nak shopping sila g langkawi.. oh langkawi pun harga lebih kurang kat tanah besar je sekarang ni.. bukan macam dulu harga memang betul2 murah..

Golden palm ni ade private beach.. so kalau nak beriadah boleh la jalan2 kat private beach.. nak tgk sunset ke sunrise boleh la lepak kat tepi pantai ni.. aktiviti lain boleh berbasikal.. ke mana? tak tahu la pulak aku ke mana arah tujuan yang sebenarnye sbb aku tak join pun acara berbasikal tu.. mula2 laki aku berangan nak naik basikal tapi harammmm... kah kah kah...

infinity pool katenye.. memang pun.. cube tgk pool ni macam terus masuk dlm air laut... cantik okeh..
aku tak mandi la pula kat sini.. rasa rugi pun ade.. almaklum la aku tak bawak baju berenang kui kui kui...
Premier Travelers Palm Villa - yang ni villa kita orang..cantik tak??? mestilah cantik kaannnn...
villa ni 2 tingkat.. kitaorang duduk tingkat atas sbb tu design bumbung dia macam tu.. kalau stay tingkat bawah pakai plaster ceiling je murah sikit laaa dari tingkat atas.. harga bilik berbeza sbb design ceiling.. yang lain semua sama... huhuhu
konon2 amek type ni sbb nak feel macam mane laaa rasenye bumbung atap ni..huhuhu padahal same je kui kui kui..
makanan kat 'bila-bila cafe' macam biase lah standard hotel 5 star tetapi... ade tetapinya.. tetapi makanan tak banyak pilihan laaa...dah try rase semua dah tapi macam tak cukup.. uikkss.. ni makan ke muntakedarah? ahahaha
makan tengah hari kami makan kat 'sepoi-sepoi restaurant' sedap jugak .. kat sini bukannye ade gerai2 makan kampung.. ade tu ade tapi malam je dia bukak.. kalau ade yg bukak siang pun tak banyak pilihan.. so kita orang makan je la kat situ.. senang..

kesimpulannya.. sape yang nak try boleh la try.. memang best.. oh kat sini sangat2 sesuai untuk rest and relax..kalau dah penat2 keje dan terasa nak berehat boleh lah datang ke sini... bukan jauh pun dekat je dari kl.. drive je.. tak payah nak naik flight jauh2...ngeeeee~~~~

oh jangan lupe try welcome drink air serai..sedap dan badan rase sejuk je.. kita orang siap mintak tambah hahhaha tak malu.. serius sedap.. tekak kitaorang boleh terima tapi tak tau la tekak korang boleh terima atau tak muahahahhaa....

Super Saver Deal dari Golden Palm Tree Resort.. baru je dapat.. aku kan pernah honeymoon kat GPTR tu.. so bila ade promotion diorang hantar la email.. ok jugak price after promotion around 30% - 40% daripada harga yang aku booked dulu..so kepada sesapa yang nak cube try test acu nak rase duduk kat GPTR tu sila lah booking sekarang!
orang tua2 cakap kalau ade tahi lalat kat kaki tu maknenye orang yang suka berjalan dan tak boleh duduk rumah mesti nak keluar berjalan. aku macam tu lah suka berjalan sebab ade tahi lalat kat kaki ahahaha kebetulan je kot. hari2 aku dok bukak website airasia sbb nak cari tiket tambang murah. konon2 nak g jalan la tuuu.. sebelum kawen aku tak leh nak g travel ngan kawan2 sebab parents aku tak bagi. so ingat bile kawen aku dapat lesen besar nak g travel. tapi.... hurmmm lepas kawen ni tak jugak g travel. honeymoon pun kat Golden Palm Tree Resort & Spa, Sepang je. bosan. eh jangan salah faham maksud aku bosan tu bukan Golden Palm Tree tu yg bosan.. tempat mmg cantik dan best.. yang bosan tu sbb g honeymoon tapi dalam mesia dan drive jek.. at least naik flight g Kuching pun ok... sob sob.. tp ok lah tu daripada tak de kan kan kan... :p

sebabnye laki aku ni ha susah sangat nak ajak g travel. tak pe lepas ni kalau aku rase nak g travel aku g sorang2 je.. eh.. bukan sorang2 la.. aku pun tak berani nak g sorang2 g tempat orang. aku belum berani lagi huhuhu.. aku ingat nak g Beijing lah ujung tahun ni.. ikut group travel agency.. aku nak join lah..  walaupun yg lain2 aku tak kenal tapi aku ok je kalau nak jalan sorang2.. huhuuhu

tapi kalau laki aku nak ikut lagi bagus.. kalau dia tak nak duduk lah kat rumah sorang2 daaaaa....

aku sebenarnye dah tahap beku dah.. g keje-balik keje-dok rumah-g keje-balik keje-dok rumah... aku dah gian nak g travel.. tak g jauh pun kalau setakat g bali ke phuket pun dah ok dah.. asalkan berjalan dan tegok tempat orang..

sebelum kawen aku dah merayap sampai ke Europe ikut family.. paling dekat pun kat Indonesia.. hurmmmmm aku dah beku weh!!!

oh aku suka lagu Bawaku Pergi - Zizan ft. Kaka
bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

tengah malam nanti
tolong jangan lupa
jangan mungkir janji
aku dah teruja
sudah cukup lama
aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang
hidup sungguh sepi
tolong jangan bilang mama
tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu
jangan bilang sesiapa

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

mata dalam kaca, topi berceloreng
sarung tangan hitam, atas muka ada topeng
hanya perlu siul, tidak tekan loceng
hero sudah sampai, cepat terjun dari loteng
kita terus ke sempadan aku pacu, engkau bonceng
bawa bekal air muka cuci aib bopeng
lari dari kewajipan, tanggungjawab ponteng
lari dari kenyataan, mula kisah dongeng

tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
sambil cari yeti kita boleh cari (what?)
tinggalkan dataran, puncak dunia kita duga
tinggal kemewahan cuba cara hidup purba
lari-lari baling bola salji depan gua
tidak jumpa yeti moga-moga jumpa syurga

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

bila kita pergi
apa kan berlaku
siapa kan peduli
siapa ambil tahu
hidup kita tempuh
untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa
kita kan bersama

oh, buku merah jangan lupa bawa
moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama
pergi lebih jauh, ayuh

bawa aku pergi
pacu laju-laju
kita lari dari realiti
bawa aku pergi
pacu laju lagi
malah kita
tak perlu kembali

bagi aku lagu ni sesuai dengan aku yang dah lama tak g travel sbb busy dengan persiapan kawen pastu kawen pastu keje.. belum ade mase nak bercuti and g travel... tolonglah bawak aku pergi.. kali ni kalau boleh aku nak g travel ngan laki aku nak release tension dan tenangkan fikiran... kalau boleh nak g jauh2 nak lupa kan masalah yang aku ade sekarang ni.. aku agak stress gak la lepas kawen ni sbb macam2 masalah dan dugaan yg aku tempuh.. stress... betul2 stress.. sebab tu kalau boleh aku nak g travel jauh2, nak lupakan  kerja2 kat ofis sbb aku tak nak bertanggung jawab atas kerja2 aku time aku holiday (please jangan call aku time aku cuti okeh..).. nak lupakan semua masalah yang melanda aku..


dan kalau boleh mmg aku tak nak bgtau sesapa.. bile dah tempah tiket dan dah nak pegi baru aku bgtau.. sebab ape? sbb kalau aku bgtau awal2 confirm ade yang nak ikut n join.. ahahaha kitaorang punye family mmg kaki berjalan.. pantang ade yang nak g jalan mesti ade je yang nak ikut.. kali ni no no no.. please tak yah ikut sbb kitaorang nak spend our quality time together... wah! cakap macam dah tempah tiket... tapi memang itu yang ade dalam kepala hotak aku yang berjambul neh.. rase macam nak cuti sebulan je.. nak g travel europe.. kalau dah g europe confirm tak nak balik mesia lagi dah...kalau boleh nak stay sane and keje sane.. tapi apakan daya itu semua angan-angan ku belaka dan duit kat bank tak cukup lagi.. kena berusaha untuk kumpul dengan lebih banyak!!! BERUSAHALAH!! so janganlah berangan nak tukar kereta.. pakai jelah kereta putih tu lagi 2 tahun abis bayar yahuuuuu!!!


tolong bawa aku terbang ke Europe pleaseeeeee....

 
Copyright (c) 2010 Marea Zada. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.