Thursday, April 12, 2012

mee~ka~ti
mee~ka~ti atau dalam bahasa melayunya mihun bersos santan. aku beli buku resepi masakan Thai mase jalan2 kat Bengkok atau dalam bahasa omputeh The Curve hik hik hik... tapi resepi yg aku buat ni resepi aku sendiri tapi base ingredient ikut mcm dalam buku resipi ni.. sebab? sebab tak cukup bahan then aku belasah ape yang ade kat dapur rumah aku jek kah kah kah... tp still sedap okeh..

resepi aku macam ni...senang jer tak susah pun...

bahan2 untuk mihun:
mihun (1/2 paket)
santan (1/2 kotak)
sos cili/sos tomato (3 sudu)
daun kucai
taugeh

bahan2 untuk kuah:
santan (1 kotak)
udang kering (udang geragau) (2 sudu) (ditumbuk)
bawang merah (ditumbuk)
serbuk cili (1 sudu)
garam (secukup rasa)
cili (dicincang) sape suka pedas letak lah cili byk2... :p
soy sauce (1 sudu teh)
limau purut
gula
bawang goreng
telur rebus

cara2 untuk goreng mihun:
1. rendam mihun dalam air panas sampai 1/2 empuk. kalau empuk sangat nanti mase goreng mihun jadi hancur.
2. panas kan santan dalam kuali sampai mendidih. pastikan sentiasa kacau santan tu sebab kalau tak kacau nanti santan pecah minyak dan tak sedap.
3. masukkan sos cili/sos tomato dalam santan yang mendidih tadi. pastu masukkan mihun tadi. masukkan daun kucai dan taugeh.
4. goreng sampai santan kering.
5. alihkan.

cara2 untuk buat kuah:
1. panaskan santan dalam kuali sampai mendidih.
2. campurkan bawang + cili + serbuk cili + udang kering + soy sauce. pastu masukkan dalam santan yang mendidih tadi.
3. masukkan garam + gula + perahan air limau purut sesedap rasa.
4. masak sampai mendidih.
5. siap!

tuang atas mihun pastu taburkan bawang goreng dan letak telur rebus.. sedappp.. tapi awas pada yang tak tahan pada santan.. takut ter cirrittt pulak..hehehe.. perut aku ok jerrr.. hehhee

p/s: minta ampun ye sbb resipi tak berapa nak complete sbb aku pakai campak2 je time masak ni... ikut sedap aku je nak bubuh ape.. dan ikut lidah.. rase.. agak2 kurang tambah ni sikit tambah tu sikit... :p

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright (c) 2010 Marea Zada. Design by Wordpress Themes.

Themes Lovers, Download Blogger Templates And Blogger Templates.